I disse moderne tider blir flere og flere av oss mer bevisste på hva vi spiser og næringsstoffene i maten. I tillegg vil de aller fleste vite mest mulig om bakgrunnen til maten som vi putter i oss, og ønsker at både dyr og mennesker skal ha et så godt liv som overhodet mulig. Fokuset er stort på frukt og grønt, og i tillegg har det blitt billigere å leve sunt. Det å bli veganer på grunn av at man både ønsker å leve sunt og godt, og gå vekk ifra kjøtt og kjøttprodukter på grunn av dyrevelferd, er et skritt nærmere en litt bedre og enda mer miljøvennlig og samtidig bedre verden på sikt.

Veganisme handler ikke om å spise kaninfor som salat, rugknekkebrød og te, for det finnes mange fristende matretter som også er helt grønne, som saftig pizza, herlige burgere av linser og bønner, i tillegg til gode sjokoladekaker og mange andre veldig flotte matretter. I denne artikkelen skal vi gå nærmere inn på selve livsstilen veganisme, og hvilke matretter som er sunne og gode.

Gode veganske matretter

En veganer sin hverdag i matveien består av sunne og gode bestanddeler som korn, belgfrukter og bønner, nøtter og frø – som er kjempegodt for helsen og kroppen – samt grønnsaker og frukt og bær.

Bønner og linser er den absolutt beste kilden til proteiner for en som er veganer. Det er mange matretter som man kan bruke disse bestanddelene, for eksempel kan man lage seg en saftig og god burger, men også mye annet. Grønnsaker passer helt ypperlig i matretter som wok, som tilbehør til burgere og som tilbehør som pure og ovnsbakte grønnsaker når du ønsker det lille ekstra og har laget en god hovedrett. Krydder gir også en helt annen dimensjon til alle middagsretter, veganske eller ei.

Når det kommer til nøtter og frø er disse proppfulle av vitaminer og mineraler som kroppen din behøver og kan brukes både i smoothie, som snacks og til mellommåltid og mye annet. Frukt og grønt passer også utmerket til dessert på egenhånd eller sammen med vaniljekesam for en frisk avslutning på et godt måltid.

Frukt kan også passe veldig godt som mellommåltid og som topping på kaker blant annet. Mange nye hippe cafeer og restauranter i Oslo, og andre byer, serverer vegansk mat og desserter. Noen av bestselgerne for dem som kommer hit er blant annet en kaffe latte laget på mandelmelk, som er oppvarmet og som er tilsatt blant annet gurkemeie og chili samt andre helsebringende ingredienser som skal bidra til å styrke immunforsvaret og smake fantastisk. Andre nydelige desserter som lages her er blant annet veganske småkaker laget av en blanding av linser, mandler og frukt. Bunnen er skapt av den allsidige ingrediensen mandler og så er toppen laget med frø og en blanding av syrlige eller søte frukter som selvsagt er kortreist på grunn av at konseptet skal være miljøvennlig og sunt og godt samtidig. Om man ønsker å prøve ut noen av de nye veganske cafeene eller restaurantene så kan disse absolutt anbefales til de aller fleste.